233205 - Aproximació a la poesia de Konstandinos P. Kavafis

 • Àrea temàtica:

  Llengua i literatura

 • Modalitat:

  En línia

 • Nivell:

  Secundària i batxillerat

 • Reconegut:

  R

Professorat:

Eusebi Ayensa Prat

Dates:

Del 3 al 7 de juliol

Dies:

De dilluns a divendres

Hores:

De 16.30 a 19 h

Total hores:

20

Lloc:

En línia

Curs reconegut dins el Pla de Formació del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya.

Tarifes
Col·legiat/ada:

70,00 €

No col·legiat/ada:

115,00 €

Membres d'altres col·legis professionals o entitats organitzadores:

70,00 €

Amb motiu de la celebració del 160è aniversari del naixement i el 90è de la mort de Konstandinos P. Kavafis (Alexandria, 1863-1933), així com de l’aparició, a finals d’any, d’una versió íntegra en català de la seva poesia (amb introducció i notes), es proposa una lectura de l’obra poètica i també narrativa d’aquest grec universal i una aproximació a la seva influència en la literatura catalana i al seu aprofitament didàctic a les aules dels nostres instituts. A més, en el curs —per al qual no cal tenir coneixements de grec—  es presentaran materials procedents del seu arxiu, inèdits fins al moment. 

Se subministrarà als assistents bibliografia i textos de Kavafis en traducció catalana (i, excepcionalment, castellana) de manera prèvia al seu comentari en les sessions síncrones, així com, eventualment, reportatges audiovisuals sobre el poeta.

 1. Aspectes rellevants de la biografia de Kavafis (lectura i comentari del diari Constantinopolíada, relatiu a la seva estada a Constantinoble, on es va forjar com a poeta)
 2. El procés creatiu de Kavafis: els materials d'arxiu
 3. La poesia de Kavafis: poemes eròtics, històrics i filosoficoexistencials. Lectura i comentari d'una selecció de poemes facilitada pel docent
 4. "A la llum del dia": un conte kavafià de fantasmes
 5. Kavafis a Catalunya: lectura i comentari de Nit de 1911, de Maria Àngels Anglada, i Viatge a Ítaca, de Lluís Llach

Eusebi Ayensa Prat

(Figueres, l’Alt Empordà, 1967). Llicenciat en Filologia Clàssica i doctor en Filologia Romànica per la Universitat de Barcelona. Ha publicat un centenar d’articles i una trentena de llibres sobre literatura i història grega medieval i moderna. És membre numerari de la Societat Verdaguer i acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, de l’Acadèmia d’Atenes i de l’Associació d’Escriptors Grecs, i del 2007 al 2012 va dirigir l’Institut Cervantes d’Atenes. Actualment dirigeix el Camp d’Aprenentatge Empúries, del Departament d’Educació, i presideix l’Associació Cultural Hispanohel·lènica.

7,5 hores de treball personal

Calendari

 • Dilluns 3: sessió síncrona
 • Dimarts 4: sessió asíncrona, amb treball de l'alumnat
 • Dimecres 5: sessió síncrona
 • Dijous 6: sessió asíncrona, amb treball de l'alumnat
 • Divendres 7: sessió síncrona
 • Dissabte 8 i diumenge 9: sessions asíncrones, amb treball de l'alumnat