Concessió de la Creu de Sant Jordi i la Medalla d'Or de la Generalitat

Col·legi Oficial

Aquest any 2023, la Generalitat de Catalunya ha guardonat amb la Creu de Sant Jordi un dels nostres col·legiats més veterans, Ignasi Garcia i Clavel, filòleg i educador. També ha estat guardonada amb la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya l'escriptora Marta Pessarrodona, formadora del Col·legi. Felicitacions de tot cor!

Ignasi Garcia i Clavel, Creu de Sant Jordi 2023

Filòleg i educador,  ha estat guardonat per la seva gran convicció per construir, des de l’escolta i el diàleg, una societat més empàtica i tolerant. Com a director general de Presons va lluitar per promoure un model penitenciari amb la reinserció com a principal punt de referència, i també per millorar les condicions dels presos. Va impulsar posteriorment la creació del primer Departament d’Afers Religiosos a la Generalitat de Catalunya, en el qual va tenir un paper molt destacat el foment del diàleg interreligiós, que es va aconseguir gràcies a l’amistat i coneixença mútua de les principals veus i corrents del país. Ha estat molt vinculat també a l’Escola de Sant Felip Neri, on s’educa els alumnes amb esperit crític i estima al país. Actualment, continua col·laborant, de manera altruista, en la construcció d’una societat més integradora i compromesa.

 

Marta Pessarrodona, Medalla d'Or de la Generalitat

Amb la concessió de la Medalla d'Or a La poeta, narradora i assagista Marta Pessarrodona Artigas (Terrassa, 1941), el Govern vol reconèixer el compromís per la llengua i la cultura i vol ressaltar la trajectòria literària de l'escriptora. El guardó, la màxima distinció que atorga el Govern català, es lliurarà el pròxim 7 de setembre en una cerimònia a la plaça Margarida Xirgu de Barcelona, davant del Teatre Lliure.

Pessarrodona ha estat guardonada per la seva tasca literària lligada a l’estudi i difusió d’escriptores a través de la traducció i l’anàlisi. Entre les seves obres més valorades hi ha els seus retrats de figures com Montserrat Roig (1994), Maria Aurèlia Capmany (1996), Frederica Montseny (1998), Mercè Rodoreda (2003 i 2005) i Caterina Albert (2005) o els seus treballs sobre Virginia Woolf i el grup de Bloomsbury. També ha fet les traduccions al català d’autores com Doris Lessing, Harold Pinter, Susan Sontag, Simone de Beauvoir o Marguerite Duras.