Teresa Juvé, Premi Ramon Fuster 2018

Col·legi Oficial

El 4 de juliol de 2018, a les 7 de la tarda, es va celebrar el solemne acte de lliurament del Premi Ramon Fuster a la col·legiada Teresa Juvé i Acero, pedagoga, escriptora degana de les lletres catalanes, i una dona fortament compromesa amb la història i la defensa de les llibertats del nostre país. Un acte ple d'emoció i memòria en què vam voler retre-li l'homenatge que es mereix.

Teresa Juvé, Premi Ramon Fuster 2018

Teresa Juvé Acero (Madrid, 1921) és pedagoga i escriptora. De pare català i mare madrilenya, va estudiar a la Institución Libre de Enseñanza i després a l’Institut-Escola Ausiàs March de Barcelona, ciutat on viurà la Guerra Civil.

Acabat el conflicte va haver d’exiliar-se amb la seva família a França i es va instal·lar a Tolosa de Llenguadoc, on va ser enllaç de la Resistència francesa i on va estudiar llengua i literatura occitanes. Es va casar amb el polític català Josep Pallach i s’establí a París, on es llicencià en filologia i literatura comparada i fou professora de filosofia i lletres.

El 1963 va quedar finalista del Premi Nadal amb la novel·la La charca en la ciudad, que es publicà a l’Argentina. El 1969 crea una escola d’estiu per a estudiants francesos a Roses i el 1970 Juvé i Pallach tornen definitivament a Catalunya. A més de mantenir una col·laboració plena en la lluita política, tots dos són també professors de la Universitat Autònoma de Barcelona, Pallach de pedagogia i Teresa Juvé de literatura occitana.

Des que va tornar de l’exili s’establí a Esclanyà (Baix Empordà), on encara viu. Ha escrit llibres sobre la memòria dels exiliats i una sèrie de novel·les, de tall detectivesc, situades a la Catalunya de finals del XVI i començaments del XVII (El portantveus s’ha equivocat, Juguesca mortal, Els assassins eren més d’un, La ‘commedia dell’ arte’ sota sospita...). El 2010 Teresa Juvé va rebre la Creu de Sant Jordi.

Vegeu aquí la Glossa del Premi a Teresa Juvé que va fer Francesc Danés en l'acte de lliurament del guardó.