La mirada de Islandia

Col·legi Oficial

El 25 d'abril, a les 18.30 h, tindrà lloc al Col·legi la presentació del llibre de David Rabadà i Vives, La mirada de Islandia. Parlarà també del llibre La Palma bonita. Un viaje por las cenizas, en una xerrada sobre vulcanisme comparat entre La Palma i Islàndia.

L’abril de 2010, en plena crisi econòmica, Islàndia va haver de fer front a un volcà que li va paralitzar la seva principal font d'ingressos, el turisme. Per aquest motiu un geòleg i escriptor va marxar a Islàndia l'estiu de 2010 per trobar resposta a molts dubtes sobre el culpable de tot allò, l’impronunciable Eyjafjallajökull, un cràter cendres les quals van paralitzar tots els aeroports europeus. Allò fou el detonant de la curiositat del geòleg i el motor de setmanes de viatge davant tres preguntes que la premsa del moment no responia. Fou tan perillosa aquella erupció com alguns mitjans afirmaven? Per quina raó un cràter tan raquític s'havia tornat tan explosiu? I la qüestió més important, havia estat necessari tancar tants dies els vols europeus? Per trobar resposta a les preguntes anteriors l’autor es va proposar de pujar a l’Eyjafjallajökull, fet que el va portar a realitzar un segon viatge a l'illa l’hivern de 2011.

Empaitant aquell objectiu es succeïren moltes anècdotes i dificultats que descrites amb bon humor i amb punyent sorna ens mostraran amb tot detall els paisatges d'Islàndia i la vida de la seva gent. Aquesta narrativa, novel·la i guia de viatges alhora, ens explica l’íntima relació que presentaren tres fets aparentment inconnexos, la crisi econòmica islandesa, la caiguda del seu govern i les noves esquerres dels nostre país, la de Podemos. La convivència de l’autor amb molts islandesos li descobrí l’essència de tot allò, unes aventures que el van portar fins al real protagonista del seu viatge, una mirada, La mirada de Islàndia.

David Rabadà i Vives (Barcelona, 1967) es va doctorar en Ciències Geològiques l'any 1995. Actualment és professor de Ciències Geològiques, acadèmic de la ACVC, i responsable de premsa de Professors de Secundària. Li han publicat les novel·les Un Déu per als Ignorants (2000), Les Cinc Cares de la Terra (2005), els assajos Educar, Educamos Todos (2007), Quién Fracasó con el Fracaso Escolar (2008), Cristo Mito al Desnudo (2015), Prejuicios y Evolución Humana (2020), L'Evolució a la Terra (2022), La Palma Bonita (2022) i és coautor de Ciències de la Terra i del Medi Ambient (2008) i de Educación Cancelada (2022).