Joan Domènech Moner rep el guardó Sa Proa a Tossa de Mar

Col·legi Oficial

El nostre col·legiat lloretenc Joan Domènech Moner va ser homenatjat per l’Agrupació Sardanista Tossenca en el marc del 23è concert de sardanes de Cap d’Any amb la cobla Principal de La Bisbal, durant el qual va rebre el guardó Sa Proa per la seva gran tasca a favor de la cultura i les sardanes.

L’agrupació va decidir concedir-li aquest guardó en la seva primera edició per unanimitat, ja que per ells Joan Domènech és un exemple d’estimació i dedicació a la terra i la seva gent en tots els aspectes que ha treballat al llarg de la seva fecunda vida professional i personal.

L’alcalde de Tossa de Mar va fer un repàs de la seva trajectòria vital i va destacar-ne, entre altres coses, que va ser el primer alcalde de la democràcia de Lloret i la seva valentia i convicció per defensar el poble i la seva gent malgrat les contrarietats.

Joan Domènech va agrair el reconeixement i els va dedicar un sonet. El públic assistent va respondre amb una llarga ovació.

Durant el concert van tocar dues sardanes dedicades a l’homenatjat: “Al meu fillol” del seu padrí i compositor Domènec Moner Basart i “Rodolant per Beget”, de Josep Cassú Serra. La primera d’una gran tendresa i la segona d'una gran bellesa que fa referència a l’anècdota d’una caiguda al poble natal de la seva dona, Beget.

Va ser un acte molt emotiu en què l’homenatjat va estar acompanyat de familiars, amics i companys col·laboradors de les diverses institucions i entitats de les quals ha estat membre o dirigent i amb algunes de les quals encara continua col·laborant (Diputació de Girona, Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Girona, Obreria de Santa Cristina, Casinet i altres), que demostra la bona relació i caliu que s’ha creat.

Al llarg del 2022 també va rebre el premi Ramon Fuster del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya en reconeixement a la seva trajectòria pedagògica, cívica, cultural i política al servei del país i de la llengua i la identitat catalanes i el premi Sant Roc de l’Associació Cultural de Vilablareix.

Altres premis obtinguts al llarg de la seva vida són: Trofeu Sa Gavina Lloret, Guardó Llum de Sant Feliu de Guíxols, Medalla al Mèrit Sardanista de l’Obra del Ballet Popular, Guardó Ginesta d’Or de Tossa, Homenatge als aplecs d’Olot i de Lloret i Premi Floricel Rosa d’Or d’Anglès.