US2409 - L’art per dins III. De la prehistòria a l’art contemporani

 • Àrea temàtica:

  Història de l'art

 • Modalitat:

  Presencial

 • Nivell:

  Internivells

Professorat:

Carolina Camañes Sánchez

Dates:

Del 17 d'octubre de 2023 al 14 de maig de 2024

Dies:

Dimarts

Hores:

De 12 a 13.30 h

Total hores:

20

Lloc:

Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya

Tarifes
Col·legiat/ada:

135,00 €

No col·legiat/ada:

165,00 €

Membres d'altres col·legis professionals o entitats organitzadores:

135,00 €

Inscriu-t'hi

Afegir a la cistella

Durant tretze sessions, en aquest curs farem un viatge per la història de l’art, des de la prehistòria fins avui.

Durant els primers minuts de cada sessió, la professora analitzarà diferents obres que ens permetran comprendre l’evolució de la imatge i el simbolisme del sacrifici d'Isaac al llarg dels segles i en el context dels diferents moviments i corrents artístics, i aprofundir-hi.

Després d’aquesta introducció, ens centrarem en l’art, seguint una línia del temps lliurada a l’alumnat a l’inici del curs, des de les primeres manifestacions artístiques fins a l’època contemporània. Un viatge breu, però ben apassionant, al qual tots sou convidats.

Programa:

Classe 1. Prehistòria. La Creació. Gea, la deessa de la Terra. L’aparició dels éssers humans. Primers senyals. Objectes útils. Objectes sagrats. Amulets. La permanència de la memòria i el gust pel que és primitiu.

Classe 2. El món celta i l’etrusc. Una civilització que coexisteix amb el món grec. La tomba de la dama de Vix, de sis segles abans de Crist, trobada al nord de la Borgonya (França), el 1953, amb un sorprenent acompanyament funerari.

Classe 3. Grècia. Els vasos grecs. A l’antiga Grècia el torn de terrissaire es va introduir en el tercer mil·lenni abans de Crist, i des d’aleshores va evolucionar fins arribar a la màxima perfecció al segle V aC, suport d’un art refinat i sorprenent.

Classe 4.  El romànic. L’art simbòlic per excel·lència. Uns dibuixos en un manuscrit. Un tapís-brodat. Una pintura en un sostre sorprenent. Una petita capella preromànica. I també una gran catedral.

Classe 5. El gòtic. La pintura gòtica a Siena. Grans tallers exquisits. El taller del Duccio di Buoninsegna (1255-1319). El taller de Simone Martini (1284-1344). El taller d’Ambrogio Lorenzetti (1290-1348). Un escultor holandès extraordinari, Claus de Werve (1380-1439).

Classe 6. Flandes. Un viatge a un lloc que ja no existeix, però que va generar uns dels moments màgics de la historia de l’art, irrepetible i extraordinari. Pintures, grans altars, retaules i relicaris.

Classe 7. El renaixement. Renaixement a Itàlia. La biblioteca Piccolomini a la catedral de Siena, amb els frescos del Pinturicchio. El tríptic de la Mare de Déu de Montserrat de Bartolomé Bermejo a la catedral d’Acqui Terme. L'obra de Jörg Breu, un estrafolari artista alemany.

Classe 8. El manierisme. Vittore Carpaccio, de maneres molt personals, més enllà dels estils i les modes. Benvenuto Cellini, pintor, escultor, orfebre i biògraf de la seva exaltada vida. Alessandro Allori, un florentí tranquil, enamorat del seu món. La Font de les Tortugues, una història molt especial.

Classe 9. El barroc. El barroc espanyol. Claudio Coello i la història de La Sagrada Forma, que va trigar sis anys a pintar, avui a El Escorial. La natura morta barroca i la pell de la llimona, quasi un poema. Jan Lys, alemany de l’escola veneciana. Franz Xaver Messerschmidt, escultor increïble.

Classe 10. Neoclassicisme. Romanticisme. Giovanni Battista Piranesi, dibuixant, gravador, pintor i creador d’espais somiats. Jean Auguste Dominique Ingres, creador d’estranys espais sensuals. Damià Campeny, l'internacional escultor català de Mataró. La pintura i els artistes de l’època dita Biedermaier (1815-1848), que s’ho van passar d’allò més bé.

Classe 11. Impressionisme. L'estampa japonesa i l’estil Ukiyo-e. Els grans gravadors: Katsushika Hokusai i Kitagawa Utamaro, tot un món delicadíssim. Els pintors impressionistes a París: Manet, Monet, Degas i alguns amics.

Classe 12. Surrealisme i fotografia. La imaginació extraordinària dels artistes surrealistes amb les possibilitats afegides de l’invent de la fotografia.

Classe 13. El segle XX. El segle XX a Alemanya i la formidable creació de la Bauhaus, una explosió de creativitat entre 1919 i 1933. El segle XX a Catalunya amb el somni d’un grup trencador i irrepetible: Dau al Set, entre 1948 i 1956, tot i que s’ha prolongat molt més.

Carolina Camañes Sánchez

Llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. Doctora en Restauració per la mateixa Universitat. Autora d'una tesi doctoral sobre el Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes de Barcelona, mereixedora de la qualificació "cum laude" per unanimitat del tribunal que la va jutjar. Pintora i restauradora, té nombrosos premis de dibuix, il·lustració, pintura i fotografia. Fa més de 30 anys que dona classes i conferències sobre art i restauració en els millors auditoris de Barcelona. És membre de la Junta Directiva de l'Associació d'Artistes Firart de Sant Cugat del Vallès, lloc on viu i hi té el seu taller de pintura i restauració.

Calendari

 • Octubre: 17 i 31
 • Novembre: 14 i 28
 • Desembre: 12
 • Gener: 16, 30
 • Febrer: 13, 27
 • Març: 12
 • Abril: 9, 30
 • Maig: 14, visita al MNAC, Suzanne Valadon. L'hora de trobada serà, a les 12 h, a l'entrada del museu.
Descripció del torn Dies Hores diàries Professor/a Aula Streaming Mode
17-oct., 31-oct. 1.5 Carolina Camañes Sánchez Aula1 No Presencial
14-nov., 28-nov. 1.5 Carolina Camañes Sánchez Aula1 No Presencial
12-des. 1.5 Carolina Camañes Sánchez Aula1 No Presencial
16-gen., 30-gen. 1.5 Carolina Camañes Sánchez Aula1 No Presencial
13-feb., 27-feb. 1.5 Carolina Camañes Sánchez Aula1 No Presencial
12-març 1.5 Carolina Camañes Sánchez Aula1 No Presencial
09-abr., 30-abr. 1.5 Carolina Camañes Sánchez Aula1 No Presencial
14-maig 1.5 Carolina Camañes Sánchez Aula1 No Presencial

Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya

Rambla de Catalunya, 8 pral., Barcelona - 08007
Adreça electrònica: info@cdl.cat
Telèfon: + (34) 933 170 428