US2402 - L’esclat musical de l’Europa del nou-cents

 • Àrea temàtica:

  Música

 • Modalitat:

  Presencial

 • Nivell:

  Internivells

Professorat:

Xavier Chavarria

Dates:

Del 16 de gener al 19 de març de 2024

Dies:

Dimarts

Hores:

De 12 a 14 h

Total hores:

20

Lloc:

Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya

Tarifes
Col·legiat/ada:

135,00 €

No col·legiat/ada:

165,00 €

Membres d'altres col·legis professionals o entitats organitzadores:

135,00 €

Inscriu-t'hi

Afegir a la cistella

Aquest monogràfic és el retrat d’una època apassionant de la història de la música a Europa, el període que va des de les acaballes del segle XIX fins als primers anys del segle XX i la Primera Guerra Mundial. Aquelles dues dècades, tan ben retratades per Stefan Zweig a El món d’ahir, són el moment en què la revolució estètica i musical que s’havia estat gestant a Europa acaba esclatant amb un seguit de creacions magistrals i revolucionàries, filles directes del convuls i agitat escenari social i polític que vivia el continent. Europa canvia de dalt a baix, i les arts –i en especial la música- també ho fan, i en són testimonis brillants i apassionants.

Assaborirem les obres cabdals d’aquells anys i les posarem en context: les simfonies colossals de Gustav Mahler, les òperes luxuriants de Richard Strauss, les pintures sonores de Debussy, els ballets explosius d’Stravinsky, l’orfebreria emotiva de Ravel, el romanticisme crepuscular de Rakhmàninov, l’expressionisme ferotge de Schönberg, el pianisme voluptuós d’Albéniz i Granados, les sonoritats racials de Bartok, Falla o Sibelius, el romanticisme tardoral d’Elgar i Holst, o les creacions delirants d’Scriabin, autors que, a través de la seva música, van fer un retrat enlluernador del món que els havia tocat viure.

L’art sonor, més que en cap altra època de la història, com a testimoni d’una civilització que s’esfondra, i d’un nou món que és a punt de néixer. Una autèntica revolució de la qual encara som hereus.

Aviat publicarem el programa en aquest espai.

Xavier Chavarria

Llicenciat en Filologia Catalana, en Història i Ciències de la Música (amb Premi d’honor de final de carrera), i Màster en Musicologia per la UAB. Va fer estudis de piano, cant i direcció coral a Barcelona i Anglaterra. És professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, al Departament d’Art i Músicologia, i és docent als cursos de Màster i Postgrau en diverses universitats catalanes. És realitzador, guionista i locutor a l’emissora Catalunya Música, on ha fet programes d’entrevistes, informatius, reportatges, crítica musical, magazins d’actualitat i transmissions de concerts internacionals. Actualment és realitzador i presentador del programa El compositor de la setmana.

 • Gener: 16, 23 i 30
 • Febrer: 6, 13, 20 i 27
 • Març: 5, 12 i 19

Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya

Rambla de Catalunya, 8 pral., Barcelona - 08007
Adreça electrònica: info@cdl.cat
Telèfon: + (34) 933 170 428