La mecànica del curs és ben simple. Es tracta d’un enfocament tripartit. En primer lloc, el professor farà una introducció del tema en qüestió, és a dir, del període històric, dels valors estètics de l’època, de la producció general dels autors i les obres concretes a comentar. En segon lloc, hi haurà un col·loqui obert de preguntes i respostes sobre el material tractat en la introducció general, per tal d’assegurar-ne la comprensió i/o omplir alguna llacuna que hi pugui quedar. I, en tercer lloc, hi haurà un comentari aprofundit, temàtic i formal, de passatges destacats de les grans obres de la literatura universal.
- Els orígens. L’Índia i l’Orient: El Bhagavad-Gita i Lao Tse.
- La literatura grecoromana: Aristòfanes i el naixement de la comèdia. Petroni i la sàtira
- Plató: pensament i literatura.
- L’edat mitjana: la lírica dels trobadors. Petrarca i la tradició petrarquista. Jorge Manrique i la frontera entre l’edat mitjana i el Renaixement.
- El Renaixement: Maquiavel, Rabelais, Erasme i la cultura de l’excés.
- El barroc: els poetes metafísics anglesos a partir de John Donne.
- La Il·lustració. Literatura i assaig: Rousseau, Gibbon, Burke i Paine.
- Segle XIX: Hölderlin i el romanticisme alemany. Puixkin i la modernitat. La novel·la gòtica a Europa. Emerson, Nietzsche i la llibertat humana. Walter Pater, Oscar Wilde i l’art per l’art. La poesia pura. E. T. A. Hoffmann, Georg Büchner, Edgar Allan Poe i la literatura dels límits.
- Segle XX. Yeats, Jiménez i Machado: del segle XIX al XX. Els poetes anglesos de la Primera Guerra Mundial: Owen, Sassoon, Thomas, Graves. Eugenio Montale i l’hermetisme. Lorca i Miller: la tragèdia moderna. El poetes russos de l’Edat de Plata: Mandelstam, Pasternak, Tsvetàieva i Akmàtova. Robert Musil i Joseph Roth: la decadència d’Occident. Canetti, Cioran, Barthes, Sontag: pensar la modernitat. Coetzee i Le Clézio i la fi del colonialisme.