233400 - Introducció a la bioinformàtica a secundària i batxillerat

  • Àrea temàtica:

    Ciències experimentals i matemàtiques

  • Modalitat:

    Presencial

  • Nivell:

    Secundària i batxillerat

Professorat:

Heribert Playà Albinyana

Dates:

Del 26 de juny al 3 de juliol de 2023

Dies:

De dilluns a divendres 

Hores:

De 16.00 a 19.00 h

Total hores:

20

Lloc:

Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya

Ha estat sol·licitat el reconeixement d'aquest curs dins el Pla de Formació del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya. En aquests moments es troba pendent de resolució.

Tarifes
Col·legiat/ada:

70,00 €

No col·legiat/ada:

115,00 €

Membres d'altres col·legis professionals o entitats organitzadores:

70,00 €

Inscriu-t'hi

Afegir a la cistella

La bioinformàtica és un camp emergent en la biologia, la qual té diverses aplicacions, com les eines computacionals per a l’estudi de seqüències de nucleòtids corresponents a àcids nucleics, o les seqüències d’aminoàcids que permeten estudiar l’estructura de proteïnes.

Encara que la utilització de la bioinformàtica correspongui majoritàriament al món universitari i a institucions de recerca, les eines bàsiques són fàcilment assolibles a secundària, especialment a quart d’ESO i batxillerat. La utilització de tècniques de bioinformàtica, a nivell elemental, pot ser un valuós instrument per tal d’aplicar a l’aula els sabers i les competències relacionades amb la biologia molecular.

Les eines útils que la bioinformàtica posa a l’abast dels professors i alumnes de secundària són diverses:

  • Hi ha bases de dades que contenen seqüències de nucleòtids corresponents a gens concrets, que permet comparar similituds i diferències entre espècies que comparteixen el gen, però amb mutacions que determinen diferències.
  • L’estudi de les mutacions que apareixen en un mateix gen, compartit per diverses espècies, permet determinar les relacions filogenètiques entre espècies i la configuració dels diferents arbres filogenètics.
  • La bioinformàtica permet avaluar quins enzims de restricció seran els més adients quan es tracti de tallar seqüències d’ADN, aspecte determinant per poder entendre les tècniques d’enginyeria genètica.
  • La bioinformàtica també és un repositori de totes les recerques que es fan a tots els centres de recerca i una eina útil per buscar bibliografia per als treballs de recerca, especialment a batxillerat.

El curs vol formar els docents en la utilització d’aquestes eines bàsiques de bioinformàtica, amb la finalitat que els alumnes puguin desenvolupar a l’aula processos d’aprenentatge basats en la recerca d’informació, la manipulació de la informació, la resolució de casos relacionats amb la filogènia, l'evolució i la determinació d’alteracions o canvis en àcids nucleics i proteïnes.

Totes les bases de dades són de consulta lliure i gratuïta i cada participant del curs haurà de portar el seu ordinador personal.

Heribert Playà Albinyana

26, 27, 28, 29 i 30 de juny

3 de juliol

No hi ha horaris.

Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya

Rambla de Catalunya, 8 pral., Barcelona - 08007
Adreça electrònica: info@cdl.cat
Telèfon: + (34) 933 170 428