233309 - Una nova mirada al món clàssic

  • Àrea temàtica:

    Cultura clàssica

  • Modalitat:

    En línia

  • Nivell:

    Secundària i batxillerat

  • Reconegut:

    R

Professorat:

Meritxell Blay Boquera

Dates:

Del 28 de juny al 8 de juliol

Dies:

De dimecres a divendres (i visita opcional a Tàrraco dissabte)

Hores:

Connexió lliure, curs asíncron (el curs inclou una visita a Tàrraco)

Total hores:

20

Lloc:

En línia

Aquest curs forma part del Pla de Formació del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya.

Tarifes
Col·legiat/ada:

70,00 €

No col·legiat/ada:

115,00 €

Membres d'altres col·legis professionals o entitats organitzadores:

70,00 €

La matèria optativa anual de primer de batxillerat Món Clàssic suposa una oportunitat per mirar el món antic des d'una nova perspectiva, amb la finalitat de desenvolupar la capacitat d’anàlisi crítica i el treball autònom, i la recerca i la valoració de la pervivència dins de diferents àmbits dels sabers, com ara el científic, lingüístic, literari, artístic, cultural i històric que el llegat grecoromà aporta al segle XXI.

-Estudi i l’anàlisi de les fonts arqueològiques i literàries dels estereotips de la dona a l’antiguitat per qüestionar la construcció normativa des de Grècia i Roma de la desigualtat entre dones i homes i detectar la persistència d’actituds i normes socials. Així, a través del reconeixement i la comparació de situacions i contextos de desigualtat i violències de gènere entre el passat i el present s’ha de promoure el compromís i les accions necessàries que afavoreixin la igualtat de gènere.
-Estudi de conceptes com ara la pau, la justícia i l’organització social. Mitjançant la història de Grècia i Roma amb connexió sempre vers situacions de l’actualitat, es pot despertar l’interès per l’estudi i l’evolució de conceptes com ara l’amistat, la tolerància i la convivència dins d’un món plurilingüe i multicultural, la ciutadania, la interpretació del poder, la globalització i el compromís democràtic i participatiu per a la millora de la societat.
-Visió de la pervivència d’una gran part del patrimoni històric i cultural associat al món clàssic, com per exemple en les arts plàstiques, musicals i escèniques,
permet la interpretació d’una part important del llegat artístic en el patrimoni de la humanitat per mitjà de la història. L’aproximació al patrimoni com a font de coneixement activa les emocions i la sensibilitat estètica, la qual cosa ha de facilitar l’estudi i l’anàlisi dels elements de pervivència que es troben tant en el patrimoni global com local.

Meritxell Blay Boquera

Llicenciada en Filologia Clàssica per la Universitat de Barcelona (UB). Continua els estudis amb el programa de doctorat en Estudis Hispànics i Romànics a la Universitat Rovira i Virgili (URV). Comença la seva tasca docent com a professora de Llatí, Grec i Cultura Clàssica a secundària i batxillerat. S’interessa també pel patrimoni i l’arqueologia i cursa el Màster en patrimoni arqueològic i recursos culturals a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Combina la seva tasca docent amb la científica com a investigadora adscrita a l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), on du a terme projectes educatius. Treballa també per la divulgació i la difusió de la cultura clàssica i dirigeix l’Associació de Professorat de Clàssiques de Catalunya (APLEC), amb la qual efectua diferents activitats per a alumnat i professorat de Clàssiques.

Del 28 de juny fins al 7 de juliol, treball Moodle

El dissabte dia 8 de juliol es realitzarà una sortida optativa a Tarragona

No hi ha horaris.