232301 - III Jornades de Didàctica de les Ciències Socials. Treballar la guerra i la pau a l’aula de manera competencial. Situacions d’aprenentatge, fonts primàries i secundàries i recursos

  • Àrea temàtica:

    Jornades

  • Modalitat:

    En línia

  • Nivell:

    Secundària i batxillerat

  • Reconegut:

    R

Professorat:

Plàcid García-Planas, M.Pilar Herrerias Gili, Jordi Molina

Dates:

9 i 10 de febrer de 2023

Dies:

Dijous i divendres

Hores:

De 16.00 a 20.00 h

Total hores:

15

Lloc:

En línia

Aquest curs forma part del Pla de Formació del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya.

Tarifes
Col·legiat/ada:

35,00 €

No col·legiat/ada:

50,00 €

Membres d'altres col·legis professionals o entitats organitzadores:

35,00 €

Sovint, tal com emfasitza el nou currículum, treballem a les aules aspectes d’actualitat, pròxims al nostre alumnat, o bé amb els quals poden connectar, cosa que ens permet treballar continguts curriculars de manera més pertinent i significativa.

Treballem el context de guerra actual a Europa i l’enfrontament entre Rússia i Ucraïna, que té conseqüències per a tot el context europeu. Què ens pot dur a les guerres i als enfrontaments que es treballen a escala curricular.  Guerra Civil espanyola i guerres mundials. La cultura de la pau a les nostres aules.

Per fer-ho, les fonts primàries i secundàries que tenim al nostre abast, arxius i fons documentals i audiovisuals i gràfics, poden representar un recurs didàctic de primer ordre, pròxim i pertinent per a l’aprenentatge significatiu del nostre alumnat.

Qüestionar-se, cercar i trobar respostes; reflexionar de manera crítica i aprendre competencialment!

9 de febrer 

16.15 h Benvinguda

16.30 - 17.30 h. “Guerra i conflicte. Una aproximació des de l’objecte”, a càrrec de Plàcid Garcia-Planas

17.30 - 19.00 h. Taula rodona. “Treballar el conflicte a l’aula. Una aproximació competencial: situacions d’aprenentatge i fonts primàries i secundàries”.

Hi participaran:

  • Josep Maria Solias, director del Museu de l’Hospitalet
  • Conxa Fuentes, doctora en didàctica de les ciències socials, UB
  • Susana Panisello, doctora en història, especialitzada en el conflicte basc. Docent de secundària a l’INS Dolors Mallafré de Vilanova i la Geltrú
  • Modera, Glòria Garcia Vallecillos

19.00 - 20.00 h. Treballar el conflicte a l’aula. Experiències entorn de la Guerra Civil espanyola:

  1. " Les moltes cares de la guerra. Construint coneixement des de l’anàlisi de la microhistòria. Fons municipal relativa als refugiats i a la Guerra Civil", a càrrec de Lali Albareda, responsable del servei didàctic de l’Arxiu Comarcal de la Conca  Barberà, i Pilar Herrerias, docent de l'Institut Martí l'Humà i membre del grup DEMD-Tarragona.
    Exposició del taller "Les moltes cares de la guerra", centrat en el buidatge i l’anàlisi de documentació conservada als fons municipals relativa als refugiats de la Guerra Civil instal·lats als petits pobles de la comarca (quants i qui eren, d’on venien), als soldats morts a l’hospital militar instal·lat al balneari de Vallfogona de Riucorb (d’on eren, quants anys tenien, de què morien, en quin moment de la guerra van ingressar), la repressió que van patir aquells que l’any 1939 van ingressar a la presó de Montblanc com a pas previ al trasllat a Tarragona o més lluny (edat, gènere, destí), i la depuració dels funcionaris de tots els municipis que havien treballat per a l’Administració de la República. 
  2. "De l'arxiu a l'aula: recursos i experiències didàctiques", a càrrec de Xavier Cortés, professor d'ESO del Col·legi Mare de Déu de la Mercè, Sant Feliu de Llobregat. L'ús de les fonts d'arxiu forma part de l'ADN de l'aula de socials. Avui dia, a la nostra societat de la informació, l'accés a les fonts d'informació, el seu ús, l'anàllisi i l'aplicació esdevenen una competència clau. En aquest taller ens plantegem compartir recursos n fonts d'arxiu i experiències en el seu ús a l'aula.

 

10 de febrer 

16.00 - 17.00 h. "Ucraïna, arrels del conflicte: conseqüències de la Segona Guerra Mundial a l’est d’Europa. La URSS i la caiguda del mur", a càrrec de Jordi Molina

17.00 - 18.00 h. Treballar el conflicte a l’aula. Experiències entorn de la Segona Guerra Mundial

  1. “Art i guerra: L’art degenerat”, a càrrec de Manel Trenchs
  2. Servei Educatiu del MUME, a càrrec de Roser Raluy 

18.00 - 18.30 h.  Pausa

18.30 - 19.30 h. Ponència de tancament:  "L'Arxiu Nacional, un patrimoni per aprendre. Fons per treballar la guerra i la pau", a càrrec de Miquel Pérez Latre, doctor en Història, membre del cos d’arxivers de la Generalitat i responsable de difusió de l’Arxiu Nacional. Relacionat amb fons documentals de la Guerra Civil i la repressió durant la dictadura.

En el marc del Sistema d’Arxius de Catalunya, l'Arxiu Nacional de Catalunya és el principal arxiu de la Generalitat especialitzat en la conservació i la difusió del patrimoni documental. Us presentem les característiques bàsiques d’aquesta gran infraestructura cultural i els fons i documents que aplega, així com els recursos, específicament orientats al món.

Plàcid García-Planas

M.Pilar Herrerias Gili

Jordi Molina

9 i 10 de febrer de 2023

No hi ha horaris.